Scrisoare deschisă pentru accesul în secțiile de votare

December 18, 2016

Domnule Vlad Alexandrescu, senator USR de București,
Domnule Cristian Seidler, deputat USR de București,

Numele meu este Andrei Maxim și am fost, cu ocazia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 11 decembrie 2016, reprezentant USR la Secția de votare 60 din București, secție pe care dumneavoastră ați vizitat-o în ziua alegerilor.

În calitate de membru al BESV, am primit un număr de sesizări verbale din partea votanților care au venit la vot atât la secția la care eram reprezentant USR, cât și la secția 59, ambele situate la etajul I al liceului I. L. Caragiale. Aceste sesizări veneau din partea oamenilor care au dori să-și exprime votul și au avut dificutăți în a urca cele două seturi de scări până la secțiile de votare. Printre aceștia erau:

  • oameni în vârstă, care aveau nevoie de un baston sau de o cârjă pentru a se deplasa
  • oameni cu probleme cardiace
  • o femeie tânără, cu piciorul în gips
  • un bărbat la aproximativ 40 de ani, cu handicap locomotor

De asemenea, oamenii care au venit la vot au menționat că sunt alți oameni care ar dori să voteze, însă nu au venit pentru că le era foarte greu să urce scările respective.

În acest moment, legea permite utilizarea unei urne mobile, însă documentele de invaliditate necesare pentru a deplasa urna mobilă nu pot fi obținute de persoane cu probleme cardiace, de exemplu, sau care au nevoie de un cadru pentru a se putea deplasa.

Prin această scrisoare deschisă, doresc să vă rog să analizați legislația curentă și să propuneți un proiect de lege prin care toate secțiile de votare:

  • să fie accesibile persoanelor cu handicap locomotor
  • să existe bănci sau scaune la intrarea în secția de votare astfel încât cei care așteaptă la coadă să nu fie obligați să stea în picioare

Țin să precizez că situația de la secțiile de votare 59 și 60 din București nu este singulară, existând secții aplasate chiar la etajul II.

Vă multumesc mult,
Andrei Maxim

Update:

Între timp, am aflat că există cadrul legal pentru cererile mele de mai sus. Conform hotărârii 44 din 10 noiembrie 2016 a Autorității Electorale Permanente, secțiile de votare trebuie „să beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot” (art. 4, par. 1, lit. k), „să fie amplasate, de regulă, la parterul clădirilor” (art. 5, par. 4) și că „pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare”.

Cei de la „Supereroi printre noi” au făcut un infografic foarte util cu drepturile la vot, însă nimic nu se poate schimba cât timp nu se fac sesizări scrise de nerespectare a regulilor, pe care și așa prea puțin le știu (de exemplu, președintele și vicepreședintele secției nu știau acest lucru, nici cei de la call-center).

Suplimentar, am făcut o sesizare prin intermediul site-ului VotCorect.ro.